fbpx

Publiek (Openbaar) - en privénetwerk

 

Er is een verschil tussen een publiek en een draadloos netwerk.

 

Ik vergelijk het altijd met een woning waarin alle kamers zijn afgesloten en alle publieke ruimtes, zoals de hal, aula, gangen, wc gewoon open zijn. Voor die laatste heb je vaak een voordeursleutel (wachtwoord) nodig. Daarmee heb je vrije toegang tot de openbare ruimtes.

 

Maar als je het toch al voor iedereen openstelt, waarom zou je er dan een slot op hebben.? De sleutel kan je alleen maar kwijt raken. Daarom zie je soms dat de deur altijd open staat en er geen slot (met sleutel lees wachtwoord) op zit.

 

Het grote nadeel daarvan is dat die ruimtes voor iedereen toegankelijk zijn en je dus in een onbewaakt ogenblik zomaar je spullen kwijt kan raken.

 

Publieke netwerken zijn vaak te vinden op openbare plekken, zoals in de horeca, openbare gebouwen (overheidsinstellingen) en bij het openbaar vervoer (stations en vliegvelden).

 

Het is dus beter om op een privé netwerk te zitten of te maken. Daarvoor heb je een tweede stuk gereedschap (sleutel of instelling) nodig. Daarmee kan je dan ook in alle andere afgesloten ruimtes komen.

 

Wanneer een printer is aangesloten op een draadloos netwerk staat die standaard in zo'n afgesloten ruimte. Dus als je iets wilt printen dan moet je ook die tweede sleutel hebben om die ruimte open te krijgen en zo toegang te krijgen tot de printer. Heb je maar 1 netwerk in huis dan volstaat het al vaak door in je instelling het netwerk te wijzigen van 'openbaar' naar 'prive' en dan kan je de printer wel vinden. Maar dan is ook al het andere te vinden.

 

Daarom zie je steeds vaker dat modems en routers de mogelijkheid hebben om een gastnetwerk te maken.

 

Heb je die, zet die open voor iedereen zonder wachtwoord en geef de gegevens van het privé netwerk alleen maar aan de mensen die het echt nodig hebben. Want voordat je het weet heeft iemand opeens een printopdracht van honderden pagina's gegeven en heb jij geen papier en geen inkt meer.

 

Wil je advies of hulp bij het inrichten van je netwerk, neem dan gerust contact op. Helpdesk-aan-Huis kan dit ook op afstand regelen.

 

Related Articles